Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive
  • Programari: 0233.23.15.12

De ce si când merg la psihiatru?  

 

Dr. Dan Iliescu, medic primar psihiatru

psychiatristOricare dintre noi a avut insomnii, tulburări de atenție sau memorie, oricare dintre noi a fost trist sau a avut senzatia că nu mai are nicio soluție într-o anumită situație, la un moment dat. Oricare dintre noi a fost îngrijorat cu privire la starea lui de sănătate fizică, a experimentat frici sau a avut dificultăți în relaționarea cu ceilalți în anumite situații de viață. Oricare dintre noi are un bătrân în familie care a inceput să uite. Procesul de îmbătrânire se însoțește de modificări cognitive, emoționale,senzoriale. Toate acestea sunt situații normale de viață. Adaptarea la situații noi , stressul cotidian, vulnerabilitățile individuale pot contribui la declanșarea unei boli psihice. Statisticile actuale spun că circa unul din cinci oameni poate dezvolta o boală psihică pe parcursul unui an. Oricine e capabil de suferință, iar boala psihică nu diferă cu nimic de alte boli, în a-și alege victima.

Mulți dintre noi au o teamă față de consultația la psihiatru. Unii consideră că vor fi stigmatizați, alții se tem să nu fie criticați, alții o văd ca pe o invazie în viața privată temându-se că vor afla și alții de problema lor.

Psihiatrul nu judecă, nu critică, nu stigmatizează. El știe să asculte, evaluează obiectiv, respectă confidențialitatea și libertatea fiecăruia. Psihiatrul după ce vă examinează, va face recomandările cele mai potrivite fiecăruia . Asta înseamnă poate doar o schimbare a stilului de viață, dar uneori poate fi nevoie și de tratament. Tratamentul este farmacologic și psihologic. Decizia în privința tratamentului este luată de comun acord, indicându-se medicamente de ultimă generație care nu transformă pacienții în „legume”, ci le determină o recuperare rapidă, cu o reintegrare cât mai completă în societate, familie, la locul de muncă. Scopul psihiatrului nu e să-și pună pacientul la pat, ci să-i permită o viață cât mai normala, spre binele pacientului.

Articole recente